Bardzo szybki w przygotowaniu torcik. Niezwykle lekki, delikatny. Kokosowo- czekoladowy. Wilgotny. Przepyszny! Konsumpcja raczej nie skończy się na jednym kawałku :)
Błyskawiczny torcik kokosowo- czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kokosowy biszkopt:
Z białek, proszku do pieczenia i cukru ubić sztywną pianę. Żółtka lekko ubić, dodać do piany z białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe, krótko zmiksować na niskich obrotach miksera. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 21 cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 30 minut. Upieczony biszkopt odkroić od brzegów tortownicy, zostawić do ostudzenia. Odwrócić do góry dnem, przekroić na połowę.
2.Czekoladowy krem:
Dobrze schłodzoną czekoladową śmietankę kremówkę przelać do miski, ubijać przez ok. 2 minuty na sztywną masę. Podzielić na dwie równe części.
3.Poncz:
Przegotowaną zimną wodę wymieszać z cukrem, podzielić na dwie równe części. Dolny blat biszkoptu nasączyć połową biszkoptu, wyłożyć połowę kremu, przyłożyć drugą częścią biszkoptu, nasączyć pozostałym ponczem. Wierzch i boki pokryć pozostałym kremem, wyrównać. Posypać startą na tarce o dużych oczach czekoladą.
Komentarze