Błyskawiczny kokosowy drożdżowiec z makiem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Ciasto drożdżowe, idealne dla tych, którzy się boją ,,pracy" z nim. Nie wymaga specjalnych umiejętności przy przygotowywaniu. Zawsze się udaje, pięknie wyrasta. Bardzo miękkie i puszyste. Z moim ulubionym dodatkiem w postaci masy makowej. Całość obficie posypana kokosową kruszonką.

  • 10 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 15x30cm
    Kruszonka:
    80g mąki
    50g cukru
    50g roztopionego masła
    4 łyżki kokosu

    Ciasto:
    400g mąki
    2/3 szklanki mleka
    60g drożdży
    3 łyżki cukru
    7 łyżek oleju
    4 łyżki kokosu
    2 jajka
    32g cukru waniliowego
    ½ puszki masy makowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Błyskawiczny kokosowy drożdżowiec z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka: Składniki kruszonki zagnieść palcami.
  • 2. Ciasto: W dużej misce rozetrzeć drożdże z cukrami, wlać ciepłe mleko. Dodać pozostałe składniki oprócz masy makowej, wymieszać ciasto ręką do połączenia wszystkich składników. Nie dosypywać mąki. Ciasto będzie dość luźne. 1/3 część ciasta przełożyć go do blaszki pokrytej papierem do pieczenia, wyłożyć kupkami połowę masy makowej, przykryć 1/3 ciasta, ponownie masa makowa i pozostała część ciasta wierzch posypać kruszonką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 – 45 minut, do zrumienienia.

Porady

Ciasta nie da się rozwałkować bo jest luźne, do blaszki należy wykładać go odrywając niewielkie kawałki, delikatnie je naciągając. Ciasto nie musi pokrywać całej masy makowej, ważne jest tylko aby jedynie dno blaszki było całe nim pokryte.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować