Błyskawiczny budyniowiec z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem, cały czas delikatnie mieszając .
Masę przekladamy do tortownicy o średn.26 cm. Pieczemy ok.40 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka.
2.W tym czasie zagotowujemy mleko z cukrem, odrobinkę mleka wcześniej odkładamy i rozprowadzamy w nim proszek budyniowy. Gdy mleko zaczyna bulgotać powoli wlewamy budyń, ciagle mieszając, pozostawiamy jeszcze z minutkę na ogniu i zdejmujemy. Następnie jeszcze do ciepłego budyniu wrzucamy maliny i energicznie mieszamy. Masę przekładamy na wystudzony biszkopt ( obręcz tortownicy musi być cały czas założona) .
Studzimy . Chlodzimy w lodówce.
3.Przed podaniem ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym. Rozsmarowyjemy ją na torcie i posypujemy malinami oraz czekoladą.
Komentarze