Błyskawiczne wege curry

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Chrupiące warzywa w ostrym, orientalnym sosie curry. Przepis jest szybki i bardzo łatwy - poradzi sobie z nim nawet kulinarny amator.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Kalafior - 1/2 główki
    Fasolka szparagowa - 400g
    Papryka czerwona - 1szt
    Marchew - 1szt
    Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka (240g po odcieku)
    Mleko kokosowe - 1 puszka (400g)
    Zielona pasta curry - 50g
    Cukier - 1/2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Błyskawiczne wege curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Błyskawiczne wege curry 1. Przygotowujemy warzywa: kalafior dzielimy na małe różyczki, fasolkę kroimy na mniejsze kawałki, paprykę kroimy w plasterki, marchew ścieramy (np obieraczką do ziemniaków), a cieciorkę odcedzamy.

    Mleko kokosowe mieszamy z pastą curry, aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Dodajemy 300ml wody, cukier i gotujemy.
    Kiedy sos zacznie się gotować dodajemy warzywa. Gotujemy 10-25 minut (od momentu wrzenia), w zależności jaką miękkość warzyw chcecie uzyskać. Ja lubię chrupiące warzywa, więc gotuję tylko 10 minut
    Przed podaniem można doprawić, ale według mnie, pasta curry jest wystarczająco aromatyczna, ostra i słona.

    Podajemy z kaszą kuskus lub ryżem.

Porady

Pasta curry występuje w wariantach ostrym i łagodnym, więc danie można dostosować do swoich upodobań.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować