Pyszne, delikatne, puszyste i lekkie jak obłoczek pączki, które udadzą się każdemu i są bardzo szybkie w przygotowaniu.
50 min
Składniki:
na 20 mini pączków:
250 g trzykrotnie zmielonego twarogu lub sera wiaderkowego (niesłodzonego)
1 szklanka z czubkiem jasnej mąki orkiszowej lub tortowej
2 małe jajka S/M
otarta skórka z jednej małej pomarańczy lub łyżeczka olejku pomarańczowego
1 łyżka cukru
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki octu
ok 0,7 l oleju rzepakowego do smażenia
Błyskawiczne pączki pomarańczowe bez drożdży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańczę dobrze wyszoruj i sparz. Zetrzyj drobno skórkę.
2.Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i wyrób ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mąki.
3.Ciasto będzie klejące, ale dzięki temu pączki będą puszyste i miękkie. Formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego wilgotnymi lub oprószonymi mąką rękami lub nakładaj ciasto łyżką zamoczoną w oleju na rozgrzany olej.
4.Smaż pączki z obu stron na złocisty kolor.
5.Po usmażeniu posyp pączki cukrem pudrem. Można również nadziać je ulubioną konfiturą.
Porady
Do ciasta możesz dodać także kandyzowaną skórkę pomarańczową
Komentarze