Błyskawiczne ciasto rabarbarowe z czekoladą

5 (4 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Proste, szybkie i co najwazniejsze- pyszne ;) idealne na piknik.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
    90g cukru
    2 jaja
    125ml mleka
    100g roztopionego, przestudzonego masła
    1 łyżeczka skorki z pomarańczy (u mnie suszona)
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    500g rabarbaru
    2 łyżki cukru
    100g czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Błyskawiczne ciasto rabarbarowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce ucieramy jaja z cukrami. Przestudzone masło mieszamy z mlekiem. Wlewamy do ubitych jaj. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, skórkę. Miksujemy do połączenia się składników.
  • 2. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 26cm).
  • 3. Rabarbar obieramy, kroimy na plasterki. Mieszamy z 2 łyżkami cukru. Wykładamy na ciasto. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki, rozsypujemy na rabarbarze.
  • 4. Ciasto pieczemy 30minut w temperaturze 180 stopni termoobieg. Gotowe wyjmujemy, studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem.

Porady

Ciasto możecie przygotować z dowolnymi owocami czy innymi dodatkami. Modyfikacją może być na przykład kruszonka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Czekolada Czekolada deserowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować