Czekoladowa chwila

0 (0 ocen)

Bardzo lubię wymyślać coraz to nowsze przepisy, a to ciasto wymyśliłam w 5 minut. :)

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka
    1, 5 szklanki cukru
    3/4 szklanki gorzkiego kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki soli
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki oleju roślinnego
    cukier waniliowego
    1 szklanka wrzątku

    Masa:
    pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
    pół słoiczka powideł śliwkowych
    250 g serka mascarpone
    kostka margaryny
    100 g cukru pudru

    Polewa:
    2 łyżki margaryny
    80 g mlecznej czekolady

Czekoladowa chwila - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W dużej misce wymieszać cukier z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać jaja, mleko, olej i wanilię, a następnie miksować przez 2 minuty na średniej prędkości. Na koniec dodać wrzącą wodę i wymieszać. Ciasto będzie rzadkie. Wylać równomiernie do wyłożonej papierem do pieczenia blachy..Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 do 35 minut, aż wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta. Studzić w blasze przez 10 minut. Następnie wyjąć z blachy, po całkowitym wystudzeniu przekroić na pół i posmarować dżemem i powidłami.

    Masa:
    Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę, dodać serek mascarpone i wyłożyć na biszkopt, przykryć drugą częścią.

    Polewa:
    Czekoladę i margarynę roztopić i dokładnie wymieszać, gdy przestygnie i zacznie tężeć posmarować ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy