Zupa w azjatyckim stylu z mackami ośmiornicy. Użyłam do niej pasty Tom Kha, więc ma bardzo mocny aromat galangalu i trawy cytrynowej. Ośmiornica nadaje lekko rybnego smaku. Takie pyszne i zaskakujące danie zrobicie w pół godziny!
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Mleko kokosowe - 200ml
Woda lub lekki bulion rybny albo drobiowy - 1l
Pasta Tom Kha - 1 łyżka
Cukier - 1/2 łyżeczki
Sos sojowy - 1 łyżka
Ośmiornica, macki gotowane (ja kupiłam mrożone) - 200g
Por - 1szt
Pieczarki - 8szt
Pędy bambusa słupki - 140g
Makron sojowy - 200g
Pieprz do smaku
Błyskawiczna zupa z ośmiornicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę lub lekki bulion mieszamy z mlekiem kokosowym i pastą TomKha. Doprawiamy cukrem i sosem sojowym. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień.
Dodajemy pokrojonego pora, pędy bambusa i plasterki pieczarek. Gotujemy 10 minut.
Rozmrożoną ośmiornicę płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 10 minut. Doprawiamy pieprzem do smaku.
Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do miseczek nakładamy makaron i zalewamy gorącą zupą.
Komentarze