Błyskawiczna zupa z ośmiornicą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa w azjatyckim stylu z mackami ośmiornicy. Użyłam do niej pasty Tom Kha, więc ma bardzo mocny aromat galangalu i trawy cytrynowej. Ośmiornica nadaje lekko rybnego smaku. Takie pyszne i zaskakujące danie zrobicie w pół godziny!

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mleko kokosowe - 200ml
    Woda lub lekki bulion rybny albo drobiowy - 1l
    Pasta Tom Kha - 1 łyżka
    Cukier - 1/2 łyżeczki
    Sos sojowy - 1 łyżka
    Ośmiornica, macki gotowane (ja kupiłam mrożone) - 200g
    Por - 1szt
    Pieczarki - 8szt
    Pędy bambusa słupki - 140g
    Makron sojowy - 200g
    Pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Błyskawiczna zupa z ośmiornicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę lub lekki bulion mieszamy z mlekiem kokosowym i pastą TomKha. Doprawiamy cukrem i sosem sojowym. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień.
    Dodajemy pokrojonego pora, pędy bambusa i plasterki pieczarek. Gotujemy 10 minut.
    Rozmrożoną ośmiornicę płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 10 minut. Doprawiamy pieprzem do smaku.
    Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

    Do miseczek nakładamy makaron i zalewamy gorącą zupą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ośmiornica Mleko kokosowe Pasta curry

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować