Szybkie, proste danie. Taką zapiekankę robię, kiedy brakuje mi czasu i mam do wykorzystania gotowe mięso i wędlinę. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu.
20 min
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 cebule
kawałki wędliny
kawałki gotowanego lub pieczonego mięsa
olej
pieprz czosnkowy
posiekana natka pietruszki
parę plasterków żółtego sera
Błyskawiczna zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach na półtwardo. Wędlinę, mięso i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
2.Ugotowane ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry i połowę przełożyć do naczynia posmarowanego tłuszczem. Posypać pieprzem czosnkowym. Na ziemniaki wyłożyć podsmażone mięso i wędlinę z cebulą i przykryć pozostałymi ziemniakami. Posypać po wierzchu pieprzem czosnkowym i pokrojonym w drobną kostkę serem żółtym.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 ºC około 30 minut. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Zapiekankę podaję z różnymi surówkami i ogórkiem kiszonym.
Porady
Jeśli pieprz czosnkowy jest bez soli, to ziemniaki należy posolić.
Komentarze