Błyskawiczna zapiekanka

0 (0 ocen)

  • 20 min

Szybkie, proste danie. Taką zapiekankę robię, kiedy brakuje mi czasu i mam do wykorzystania gotowe mięso i wędlinę. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 cebule
    kawałki wędliny
    kawałki gotowanego lub pieczonego mięsa
    olej
    pieprz czosnkowy
    posiekana natka pietruszki
    parę plasterków żółtego sera

Błyskawiczna zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach na półtwardo. Wędlinę, mięso i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
  • 2. Ugotowane ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry i połowę przełożyć do naczynia posmarowanego tłuszczem. Posypać pieprzem czosnkowym. Na ziemniaki wyłożyć podsmażone mięso i wędlinę z cebulą i przykryć pozostałymi ziemniakami. Posypać po wierzchu pieprzem czosnkowym i pokrojonym w drobną kostkę serem żółtym.
    Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 ºC około 30 minut. Posypać posiekaną natką pietruszki.
    Zapiekankę podaję z różnymi surówkami i ogórkiem kiszonym.

Porady

Jeśli pieprz czosnkowy jest bez soli, to ziemniaki należy posolić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy