Błyskawiczna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki rozdrabniamy w misce na miał
2.Rozpuszczamy kostkę masła, dodajemy cukier puder. Mieszamy do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do wystygnięcia.
3.Obieramy jabłka i usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce. Smażymy na maśle z cukrem i cynamonem i dusimy do miękkości.
4.Ostygnięte masło dodajemy do rozdrobnionych herbatników i mieszamy. Dzielimy na dwie czesci l. Druga czesc wkladamy do zamrazarki. Wysmarowaną blachę masłem i posypaną bułka tarta wykładamy przygotowaną masę. Przyklepujemy dłońmi i rozsuwamy na boki. Można użyć szklanki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. Do przyrumienienia.
5.Po 15 minutach wyciągamy spod i wykładamy to masą jabłeczną. Posypujemy masą z herbatników z zamrażalnika. Wkładamy do piekarnika na 10 minut.
Porady
Świetnie smakuje na ciepło z lodami w moim przypadku bakaliowymi.
Można posypać cukrem pudrem.
Komentarze