Błyskawiczna szarlotka

0 (0 ocen)

  • 40 min

Świetna opcja gdy nie mamy nic słodkiego a lada chwila będą goście

  • 40 min

Składniki:

  • 2 paczki herbatników
    Kostka masła + kawałeczek do smażenia jabłek
    3 łyżki cukru pudru
    6 dużych jabłek
    5 łyżek cukru
    Cynamon wg uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Błyskawiczna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki rozdrabniamy w misce na miał
  • 2. Rozpuszczamy kostkę masła, dodajemy cukier puder. Mieszamy do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Obieramy jabłka i usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce. Smażymy na maśle z cukrem i cynamonem i dusimy do miękkości.
  • 4. Ostygnięte masło dodajemy do rozdrobnionych herbatników i mieszamy. Dzielimy na dwie czesci l. Druga czesc wkladamy do zamrazarki. Wysmarowaną blachę masłem i posypaną bułka tarta wykładamy przygotowaną masę. Przyklepujemy dłońmi i rozsuwamy na boki. Można użyć szklanki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. Do przyrumienienia.
  • 5. Po 15 minutach wyciągamy spod i wykładamy to masą jabłeczną. Posypujemy masą z herbatników z zamrażalnika. Wkładamy do piekarnika na 10 minut.

Porady

Świetnie smakuje na ciepło z lodami w moim przypadku bakaliowymi. Można posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować