-2 duże ząbki czosnku
-5 łyżek oliwy z oliwek
-1 słoiczek koncentratu pomidorowego (około 3-4 łyżki spore)
-5 łyżek wody
-oregano i bazylię do smaku
-troszkę pieprzu i soli do smaku
DODATKI (oczywiście dodatki możecie dobierać wedle własnego uznania)
-250g pieczarek
-250g sera żółtego
-250g dowolnej wędliny, szynki
-oregano i bazylia
Pizza na cieście z dodatkiem sera białego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Ser biały wraz z mlekiem i olejem miksujemy na gładką masę.
2.Wkruszamy drożdże i miksujemy do ich rozpuszczenia.
Następnie dodajemy sól, cukier oraz mąkę, miksujemy do połączenia składników, i wyrabiamy ciasto rękami.
Ciasto musi być gładkie.
I ciasto gotowe :-)
3.Sos
Sos przygotowujemy poprzez pomieszanie ze sobą wszystkich składników, ząbki czosnku oczywiście miażdżymy w prasce.
4.Pieczarki kroimy w plasterki (możemy je poddusić z pieprzem i solą, a możemy dawać na pizzę surowe)
Ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach
Wędlinę kroimy na małe paseczki
5.Przechodzimy do przygotowania pizzy
z ciasta odrywamy mały kawałek i wałkujemy dość cienko, nadając mu okrągły kształt. Rogi zawijamy, tworząc rand.
Pizzę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Smarujemy sosem pomidorowym, dajemy pieczarki, wędlinę, posypujemy żółtym, serem i lekko posypujemy oregano i bazylią.
Mi na blaszkę wchodziły 2 pizze.
6.Pizze pieczemy na złoty kolor około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
7.Ciasto jest pulchne, ale nie za grube, fajnie stoi , a cała pizza jest rewelacyjna i bardzo szybka w przygotowaniu, ja na nią mówię pizza Last minute, hehe :-) Polecam gorąco, spróbujcie.
Mimo małej ilości składników przepis jest bardzo wydajny.
Komentarze