Pizza na cieście z dodatkiem sera białego

4.5 (173 ocen)

  • 60 min

Wspaniałe, ekspresowa pizza, ciasto jest lekkie, pulchne, przepis bardzo wydajny, polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO

    -10 łyżek zimnego mleka
    -2 jajka
    -10 łyżek oleju
    -2 łyżki czubate cukru
    -1 łyżeczka soli
    -500g mąki pszennej tortowej
    -5 dag drożdży świeżych
    -250g sera białego chudego

    SOS POMIDOROWY

    -2 duże ząbki czosnku
    -5 łyżek oliwy z oliwek
    -1 słoiczek koncentratu pomidorowego (około 3-4 łyżki spore)
    -5 łyżek wody
    -oregano i bazylię do smaku
    -troszkę pieprzu i soli do smaku

    DODATKI (oczywiście dodatki możecie dobierać wedle własnego uznania)

    -250g pieczarek
    -250g sera żółtego
    -250g dowolnej wędliny, szynki
    -oregano i bazylia
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza na cieście z dodatkiem sera białego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • . 1. Ciasto

    Ser biały wraz z mlekiem i olejem miksujemy na gładką masę.
  • ciasto 2. Wkruszamy drożdże i miksujemy do ich rozpuszczenia.
    Następnie dodajemy sól, cukier oraz mąkę, miksujemy do połączenia składników, i wyrabiamy ciasto rękami.

    Ciasto musi być gładkie.

    I ciasto gotowe :-)
  • sos 3. Sos

    Sos przygotowujemy poprzez pomieszanie ze sobą wszystkich składników, ząbki czosnku oczywiście miażdżymy w prasce.
  • 4. Pieczarki kroimy w plasterki (możemy je poddusić z pieprzem i solą, a możemy dawać na pizzę surowe)

    Ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach

    Wędlinę kroimy na małe paseczki
  • . 5. Przechodzimy do przygotowania pizzy

    z ciasta odrywamy mały kawałek i wałkujemy dość cienko, nadając mu okrągły kształt. Rogi zawijamy, tworząc rand.

    Pizzę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Smarujemy sosem pomidorowym, dajemy pieczarki, wędlinę, posypujemy żółtym, serem i lekko posypujemy oregano i bazylią.


    Mi na blaszkę wchodziły 2 pizze.
  • upieczone pizze 6. Pizze pieczemy na złoty kolor około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 7. Ciasto jest pulchne, ale nie za grube, fajnie stoi , a cała pizza jest rewelacyjna i bardzo szybka w przygotowaniu, ja na nią mówię pizza Last minute, hehe :-) Polecam gorąco, spróbujcie.

    Mimo małej ilości składników przepis jest bardzo wydajny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować