Rozpływająca się w ustach owocowa pianka, do zrobienia w 15 min - najlepsza na niespodziewanych gości ;-)
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
blaszka około 37 cm x 26 cm
- Herbatniki maślane ok 40-50 sztuk (w zależności od blaszki)
- Truskawki (najlepiej sprawdzają się mrożone) - 500g
- 2 galaretki malinowe
- Śmietanka kremówka 30% 500-600 ml
- 400 ml gorącej wody
Błyskawiczna - do zrobienia w 15 min - i przepyszna truskawkowo - malinowa pianka na herbatnikach bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Dwie malinowe galaretki rozpuścić w 400ml gorącej wody - odstawić do wystudzenia
2. Truskawki (lekko rozmrożone) zblendować na gładką masę
3. Ubić na sztywno kremówkę
4. Wystudzoną (ale nie stężałą) galaretkę wlać do zblendowanych truskawek i szybko wymieszać (pod wpływem zimnych truskawek galaretka szybko zacznie tężeć)
5. Równie szybko - ale partiami - dodawać mieszankę truskawek z galaretką do ubitej śmietany mieszając mikserem na średnich obrotach.
6. Blaszkę wyłożyć herbatnikami
7. Na wyłożone herbatniki wylać gotową masę i przykryć również herbatnikami
Ciasto najlepiej chłodzić całą noc w lodówce, aby herbatniki byly wilgotne, aczkolwiek ok. 4 godzin w lodówce powinno wystarczyć.
Jeśli natomiast Nam się mocno śpieszy - czyli np. niezapowiedziani goście ;-) - możemy herbatniki delikatnie namoczyć w mleku.
Podawać z cukrem pudrem
SERDECZNIE POLECAM!!
Porady
w sezonie "truskawkowym" - można kilka truskawek pokroić w kostkę i dodać do masy :) lub inne wybrane owoce.
Komentarze