Błyskawiczna babka z jagodami i czerwoną porzeczką

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Do zrobienia w kilka chwil.

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Suche:
    2 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia (15g)
    2 łyżeczki cukru waniliowego (15g)

    Mokre:
    1 jajko
    1 szkl mleka
    1/2 szkl oleju

    Dodatkowo:
    owoce (np. jeżyny, maliny, agrest, jagody, porzeczka)
    cukier puder
    bułka tarta
    margaryna

Błyskawiczna babka z jagodami i czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łyżką wymieszać w misce produkty suche, w drugiej produkty mokre. Wsypać suche do mokrych i wymieszać łyżką do połączenia składników. (Mogą pozostać delikatne grudki, ale im mniej mieszamy tym lepiej). Formę od babki wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy. Piec w temp. 160 stopni (termoobieg) około 35 minut do suchego patyczka. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Forma; 35x12cm

Komentarze

Podobne przepisy