Bloody Mary (Krwawa Mary)

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Koktajl na bazie wódki i soku pomidorowego dający nieskończenie wiele możliwości. Możecie dodać do niego ulubione zioła, chili... wszystko na co macie ochotę. Poniżej prezentuję moją ulubioną wersję, którą podaję zazwyczaj jako shoty lub tradycyjnie w wysokich szklankach.

  • 5 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 części wódki
    4 części soku pomidorowego, najlepiej świeżo tłoczonego
    pół cytryny (do smaku)
    4 krople sosu Worcestershire
    4 krople sosu Tabasco lub innego ulubionego ostrego sosu
    szczypta soli morskiej
    szczypta czarnego pieprzu

    przybranie:
    cytryna, natka selera naciowego, lubczyk lub inne ulubione zioła

Bloody mary (krwawa mary) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieszczamy w shakerze i energicznie potrząsamy. Drinka przelewamy do szklanek/kieliszków dopełniamy pokruszonym lodem i przybieramy natką selera i cytryną.

Porady

Porada: jeśli planujemy podać Bloody Mary w towarzystwie większej ilości osób warto zrobić wersję klasyczną tzn, sam sok z wódką solą oraz pieprzem i podać ją w dzbanku/karafce, a resztę dodatków podać osobno by każdy mógł doprawić drinka wg własnego smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy