Blok ziemniaczany

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Przepis mam od mamy. Warty wypróbowania.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na keksówkę o wymiarach 30x12
    400 g margaryny
    1/2 kg cukru
    Cukier wanilinowy
    50 g kakao
    1/4 szklanki wody
    1 kg ziemniaków(waga po obraniu)
    250 g herbatników(5 paczek)
    dowolny aromat
    Polewa:
    50 g margaryny
    1 łyżka cukru
    2 łyżki wody
    3 łyżki mleka w proszku

Blok ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować,odstawić do ostudzenia.Margarynę rozpuścić wraz z cukrem,cukrem wanilinowym,wodą i kakao. Ostudzić.Herbatniki pokruszyć na małe kawałki.Jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę i dodać do ostudzonej masy czekoladowej,dobrze wymieszać za pomocą miksera,dodać herbatniki i dowolny aromat.jeszcze raz wymieszać łyżką. Wyłożyć do keksówki,wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
    Wykonanie polewy:Margarynę rozpuścić wraz z cukrem,ostudzić.Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać.Keks dowolnie udekorować.

Porady

Najlepszy jest na drugi dzień.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy