Składniki na keksówkę o wymiarach 30x12
400 g margaryny
1/2 kg cukru
Cukier wanilinowy
50 g kakao
1/4 szklanki wody
1 kg ziemniaków(waga po obraniu)
250 g herbatników(5 paczek)
dowolny aromat
Polewa:
50 g margaryny
1 łyżka cukru
2 łyżki wody
3 łyżki mleka w proszku
Blok ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i ugotować,odstawić do ostudzenia.Margarynę rozpuścić wraz z cukrem,cukrem wanilinowym,wodą i kakao. Ostudzić.Herbatniki pokruszyć na małe kawałki.Jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę i dodać do ostudzonej masy czekoladowej,dobrze wymieszać za pomocą miksera,dodać herbatniki i dowolny aromat.jeszcze raz wymieszać łyżką. Wyłożyć do keksówki,wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Wykonanie polewy:Margarynę rozpuścić wraz z cukrem,ostudzić.Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać.Keks dowolnie udekorować.
Komentarze