Efektowny,podzielny i bardzo smaczny,spokojnie wystarczy dla większej gromadki,można go podać na zimno jako przystawka albo na ciepło jako danie główne.
60 min
Składniki:
30 paluszków rybnych(np.Frsota)
olej
na warstwę serowo- szpinakową:
kulka mozzarelli
200 g mrożonego szpinaku
ząbek czosnku
1 żółtko
1 łyżka masła
sól
pieprz
na warstwę jajeczną:
4 jajka ugotowane na twardo
łyżka majonezu
łyżka posiekanego
szczypiorku
sól
na warstwę serowo-marchewkową:
średnia marchewka
100 g tartego sera żółtego
1 białko
ponadto:
50 g startej mozzarelli
50 g startego sera żółtego
Blok rybaka (rybny) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paluszki rybne obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju,odstawić do przestudzenia.
2.Szpinak rozmrozić,odcisnąć z nadmiaru wody,na patelni rozgrzać masło wrzucić szpinak,przeciśnięty przez praskę czosnek,smażyć 5 minut,doprawić do smaku solą i pieprzem,przestudzić.
Po tym czasie dodać żółtko startą na dużych oczkach tarki mozzarellę i wymieszać.
3.Ugotowane jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach,dodać majonez i posiekany szczypiorek,sól i pieprz do smaku,wymieszać.
4.Marchewkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,dodać starty ser żółty,ubite na sztywno białko,wymieszać.
5.Foremkę keksową 12x30 wyłożyć papierem do pieczenia na jej dnie ułożyć paluszki następnie wyłożyć masę szpinakową na niej kolejną porcję paluszków rybnych,na nich masę jajeczną i ostatnią warstwę paluszków,przykryć masa marchewkową.
Tak przygotowany blok wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekać około 25 minut.
Po tym czasie blok wyjąć i wyłożyć obracając dnem do góry na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,posypać startymi serami i zapiekać jaszcze około 5 minut,aż sery się roztopią.Smacznego
Komentarze