Kruchy,smaczny, deser dla małych i dużych łasuchów,słodycz deseru delikatnie przełamują truskawki i gorzka czekolada.
60 min
Składniki:
150 g masła
400 g mleka w proszku
150 g wafli kakaowych w gorzkiej czekoladzie
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
10 drobno pokrojonych truskawek
ponadto do dekoracji:
50 g gorzkiej czekolady
10 kostek białej czekolady(niekoniecznie)
truskawki
Blok mleczno-czekoladowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotować mleko,cukier i masło,odstawić do przestudzenia,następnie wsypywać stopniowo mleko w proszku cały czas mieszając.
2.Formę keksową o wymiarach 12x30 cm wyłożyć folią aluminiową.
Na środku na dnie ułożyć połowę pokrojonych wafelków,następnie wyłożyć połowę masy mlecznej na niej rozłożyć truskawki,pozostałe wafelki,przykryć resztą masy i pozostałymi truskawkami.
3.Blok wstawić do lodówki na 2 godziny,przed podaniem wyjąć blok z formy,odwrócić dnem do góry.
Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej.polać po wierzchu,udekorować truskawkami i białą czekoladą.
Komentarze