Blok mleczno-czekoladowy z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kruchy,smaczny, deser dla małych i dużych łasuchów,słodycz deseru delikatnie przełamują truskawki i gorzka czekolada.

  • 60 min

Składniki:

  • 150 g masła
    400 g mleka w proszku
    150 g wafli kakaowych w gorzkiej czekoladzie
    3/4 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    10 drobno pokrojonych truskawek
    ponadto do dekoracji:
    50 g gorzkiej czekolady
    10 kostek białej czekolady(niekoniecznie)
    truskawki

Blok mleczno-czekoladowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować mleko,cukier i masło,odstawić do przestudzenia,następnie wsypywać stopniowo mleko w proszku cały czas mieszając.
  • 2. Formę keksową o wymiarach 12x30 cm wyłożyć folią aluminiową.
    Na środku na dnie ułożyć połowę pokrojonych wafelków,następnie wyłożyć połowę masy mlecznej na niej rozłożyć truskawki,pozostałe wafelki,przykryć resztą masy i pozostałymi truskawkami.
  • 3. Blok wstawić do lodówki na 2 godziny,przed podaniem wyjąć blok z formy,odwrócić dnem do góry.
    Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej.polać po wierzchu,udekorować truskawkami i białą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy