Blok lodowy o smaku cytrynowo-jagodowo-jeżynowym

0 (0 ocen)

  • 6 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ochłoda na upalne dni - smaczne lody bo domowe :)

  • 6 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dag serka Philadelphia
    1 szczypta soli
    6 łyżek soku z cytryny
    80 g +3 łyżki cukru
    1 szkl śmietany 30%
    25 dag jagód
    10 dag jeżyn
    75 g masła
    10 dag herbatników

Blok lodowy o smaku cytrynowo-jagodowo-jeżynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miksujemy serek ze sokiem z cytryny, szczyptą soli i 80 g cukru. Osobno ubijamy śmietankę na sztywno i dodajemy do masy serowej. Delikatnie łączymy,
  • 2. Jagody i jeżyny myjemy, dodajemy 3 łyżki cukru i miksujemy na gładką masę.
  • 3. Silikonową foremkę keksówkę wykłądamy folią spożywczą. Spód smarujemy 3 łyżkami masy serowej, na to dajemy 3 łyżki musu z jagód i jeżyn, rozporwadzamy równą warstwę i wstawiamy do zamrażarki na 20 min, Czynność powtarzamy do wyczerpania składników,
  • 4. Gdy już mam y wszystkie warstwy, kruszymy ciasteczka, rozpuszczamy masło i mieszamy. Wykadamy na blok lodowy, dosiskamy i chłodzimy ok 4 godz w zamrażarce. Smacznego.

Porady

Możemy użyć mrożonych jagód. Lody wyciągnąć z zamrażarki na ok 30 min przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy