Blok kakaowy

0 (0 ocen)

niezapomniany smak mojego dzieciństwa, który przekazuję teraz swojej córci

Składniki:

  • 0,5 szklanki mleka
    400 g mleka w proszku pełnotłustego
    1,5 szklanki cukru
    4 łyżki kakao
    250 g masła
    200 g herbatników petit-beurre

Blok kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, cukier i masło przełożyć do garnka. Wszystko razem rozpuścić. Mieszać, aby się nie przypaliło. Ostudzić. Do schłodzonej mieszanki wsypywać porcjami mleko w proszku wymieszane z kakao. Mieszać najlepiej mikserem. Należy to robić w miarę szybko, ponieważ masa gęstnieje w mgnieniu oka. Na samym końcu do gotowej masy dodać pokruszone herbatniki. Wymieszać. Całość przełożyć do keksówki wyłożonej najlepiej folią spożywczą. Odstawić do stężenia , najlepiej na całą noc, do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy