Blok czekoladowy z żurawiną

  • wyświetlono: 461 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Smakołyk z czasów dzieciństwa. Szybki w przygotowaniu blok czekoladowy z herbatnikami, żurawiną i białą czekoladą. Znika błyskawicznie!

32
  • 5 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

125 g margaryny
1 szklanka cukru trzcinowego
2 łyżki kakao
250 g mleka w proszku w niebieskim opakowaniu
0,5 szklanki wody
200 g maślanych herbatników
¼ szklanki suszonej żurawiny
50 g białej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Blok czekoladowy z żurawiną

  • 1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy margarynę, cukier trzcinowy i kakao. Wszystko powoli gotujemy. Gdy składniki się połączą i rozpuszczą wsypujemy mleko w proszku. Garnek zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy (masa musi być jednolita - bez grudek). Następnie wsypujemy pokruszone herbatniki oraz suszoną żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy (masa jest dość zwarta). Foremkę wykładamy folią spożywczą. Na dno foremki ścieramy na średnich oczkach białą czekoladę, wykładamy masę czekoladową . Lekko dociskamy i wyrównujemy. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

dla dzieciblok czekoladowydomowe słodyczesmaki dzieciństwaprzepis_miesiąca1000domowa chałwaczasy prl

Komentarze

Podobne przepisy

Blok czekoladowy.

Dodane przez: Słodko Słodka

Blok czekoladowy

Jak zaczniesz go jeść nie możesz...

image-1mncnro

Dodane przez: IlonaJ

Blok czekoladowy

Córka zawsze pomaga mi przy robieniu...

Blok czekoladowy z lentilkami

Dodane przez: 2milutka

Blok czekoladowy z lentilkami

Kiedyś bardzo popularny, dziś nieco...

Blok czekoladowy

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Blok czekoladowy

Słodki blok czekoladowy, z dodatkiem...

blok czekoladowy

Dodane przez: deptusia

blok czekoladowy

tradycyjny blok z zdrowymi dodatkami...

Blok czekoladowy

Dodane przez: kaschuh

Blok czekoladowy

Od kiedy urodziłam synka, zaczęłam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE