Blok czekoladowy z żurawiną

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Blok czekoladowy to smak z dziecięcych lat, więc wracam do niego z sentymentem.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:
    300 g. masła
    250 g. cukru (1 szklanka)
    50 g. śmietanki 30% (ok. 1/3 szklanki)
    200 g. gładkiego mleka w proszku
    130 g. suszonej żurawiny
    30 g. kakao (2 pełne łyżki)
    250 g. herbatników typu petitki
    ziarenka z 1 laski wanilii
    odrobina wody
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Blok czekoladowy z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka z grubym dnem wlewam odrobinę wody, wkładam posiekane masło, dodaję cukier i ziarenka wanilii. Podgrzewam aż masło się rozpuści, dodaję kakao i śmietankę. Podgrzewam masę jeszcze kilka minut - powinna być gładka i jednolita (jeśli się rozwarstwia, i oddziela się tłuszcz, dolewam jeszcze odrobinkę wody). Zdejmuję garnek z ognia i do gorącej masy dodaję mleko w proszku, energicznie mieszając by pozbyć się grudek. Potem dodaję pokruszone herbatniki i żurawinę i jeszcze raz mieszam. Ciepłą masę przekładam do keksówki wyłożonej folią spożywczą, wygładzam powierzchnię. Pozostawiam do przestudzenia, a potem wstawiam do lodówki, by blok stwardniał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Mleko w proszku

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować