Blok czekoladowy to smak z dziecięcych lat, więc wracam do niego z sentymentem.
30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Składniki:
300 g. masła
250 g. cukru (1 szklanka)
50 g. śmietanki 30% (ok. 1/3 szklanki)
200 g. gładkiego mleka w proszku
130 g. suszonej żurawiny
30 g. kakao (2 pełne łyżki)
250 g. herbatników typu petitki
ziarenka z 1 laski wanilii
odrobina wody
Blok czekoladowy z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka z grubym dnem wlewam odrobinę wody, wkładam posiekane masło, dodaję cukier i ziarenka wanilii. Podgrzewam aż masło się rozpuści, dodaję kakao i śmietankę. Podgrzewam masę jeszcze kilka minut - powinna być gładka i jednolita (jeśli się rozwarstwia, i oddziela się tłuszcz, dolewam jeszcze odrobinkę wody). Zdejmuję garnek z ognia i do gorącej masy dodaję mleko w proszku, energicznie mieszając by pozbyć się grudek. Potem dodaję pokruszone herbatniki i żurawinę i jeszcze raz mieszam. Ciepłą masę przekładam do keksówki wyłożonej folią spożywczą, wygładzam powierzchnię. Pozostawiam do przestudzenia, a potem wstawiam do lodówki, by blok stwardniał.
Komentarze