Blok czekoladowy z suszoną żurawiną (salceson)

4.5 (157 ocen)

Blok czekoladowy, inaczej nazywany "salcesonem", ponoć to hit z czasów PRL-u. Zapewne dlatego, że otrzymywano mleko w proszku dla dzieci, a o zwykłą tabliczkę czekolady było ciężko uświadczyć.A, że człowiek lubi czekoladę, to wyczarował takie cudo...:)

Składniki:

  • Składniki:
    25 dag margaryny
    pół szklanki wody
    1/5 szklanki cukru
    5 - 6 łyżek kakao
    50 dag mleka w proszku (najlepsze te w niebieskim opakowaniu)
    herbatniki (u mnie około 6 małych paczuszek)
    2 garści suszonej żurawiny (opcjonalnie rodzynki)
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Blok czekoladowy z suszoną żurawiną (salceson) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę i cukier oraz margarynę zagotowujemy. Kakao i mleko w proszku razem mieszamy po czym ciągle mieszając wsypujemy do margaryny z cukrem.
  • 2. Mieszamy. Do tej masy dodajemy pokruszone herbatniki oraz suszoną żurawinę. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
  • salceson na słodko 3. Wlewamy do wysmarowaną tłuszczem formy keksowej i wstawiamy do lodówki do wystygnięcia. Kroimy jak keks :)

Porady

Czekoladowy "Salceson" przyjmuję formę okrągłą i jest robiony w plastikowej butelce. Mój blok to po prostu blok, prostokątny :) cudownie zamula - ugasi każe pragnienie na słodkie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-0cpsbo8

To może cię zainteresować