Sekretem doskonałego bloku czekoladowego jest dobrej jakości masło oraz ciemne , prawdziwe kakao.Dodatki możemy dobierać wg. smaku ja postawiłam na maślane ciasteczka w cukrze. Blok wyszedł pyszny , słodki , mocno czekoladowy.
1 godz. 30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
200g. masła 82%
500 ml mleka
5 łyżek prawdziwego kakao
5 łyżek cukru
500g. mleka w proszku
200 g. ciastek maślanych w cukrze
Blok czekoladowy z maślanymi ciastkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka umieścić w kielichu blendera , rozdrobnić na małe kawałki. ( można także pokroić nożem)
2.Mleko podgrzać , rozpuścić w nim masło oraz cukier.
Wsypać mleko w proszku oraz ciastka , mieszać ( najlepiej drewnianą łyżką ) do połączenia się składników i powstania gęstej , czekoladowej masy w której łyżka stanie dęba.
3.Masę wylać do keksówki o pojemności 1l lub innego dowolnego naczynia.
Pozostawić najlepiej na noc do schłodzenia.
Przed podaniem pokroić w grube plastry lub kostkę.
Komentarze