Lekko go odchudziłam. Zamiast cukru dodałam ksylitol a zamiast herbatników ekspandowane ziarna amarantusa, żyta i gryki.
15 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
250 g masła
130 ml mleka lub wody
2/3 szkl ksylitolu
4 łyżki kakao
2 szkl mleka w proszku
1 szkl dowolnych bakalii (u mnie orzechy, rodzynki, żurawina)
80 g zbóż ekspandowanych: żyto, gryka i amarantus ewentualnie ryż
Blok czekoladowy z ekspandowanymi ziarnami zbóż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić mleko, masło, kakao i ksylitol. Dodać mleko w proszku, wymieszać aby nie było grudek. Wrzucić bakalie i wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Komentarze