Blok czekoladowy z ekspandowanymi ziarnami zbóż

  • wyświetlono: 658 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Lekko go odchudziłam. Zamiast cukru dodałam ksylitol a zamiast herbatników ekspandowane ziarna amarantusa, żyta i gryki.

IMG_3480
  • 14 porcje
  • 15min
  • Łatwy

Składniki

250 g masła
130 ml mleka lub wody
2/3 szkl ksylitolu
4 łyżki kakao
2 szkl mleka w proszku
1 szkl dowolnych bakalii (u mnie orzechy, rodzynki, żurawina)
80 g zbóż ekspandowanych: żyto, gryka i amarantus ewentualnie ryż

Sposób przygotowania przepisu:

Blok czekoladowy z ekspandowanymi ziarnami zbóż

  • 1. W garnku rozpuścić mleko, masło, kakao i ksylitol. Dodać mleko w proszku, wymieszać aby nie było grudek. Wrzucić bakalie i wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Żurawinaorzechyrodzynkibakaliekakaoblok czekoladowyciasta bez pieczeniaekspandowane zboża

Komentarze

Podobne przepisy

Blok mleczny

Dodane przez: aga3103

Blok mleczny

To trochę inna wersja znanego bloku...

ciasto czekoladowe

Dodane przez: koalka

Ciasto czekoladowe z masą czekoladową

Postanowiłam upiec coś co zadowoli...

Czekoladowe ciasto z gruszkami

Dodane przez: mimiwiki

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Pyszne, szybkie i bardzo proste...

Wilgotne ciasto na soku z pomidorów z orzechami i ziarnami

Dodane przez: Jola1977-1977

Wilgotne ciasto na soku z pomidorów z orzechami...

Bardzo smaczne , puszyste ciasto...

image-1vl9kj5

Dodane przez: cookyourself

ciasto oliwkowe z prażonymi ziarnami pszenicy

Ciasto z oliwą z oliwek, do tego...

Blok twarogowy

Dodane przez: JustKuchcik

Blok twarogowy

Słodki blok w odmienionej wersji....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE