Zapraszam na pyszny i słodki blok czekoladowy. Na spodzie oraz na górze jest listek waflowy-dzięki temu nie ubrudzimy sobie rąk podczas jedzenia. Mój synek był zachwycony a to dla mnie najlepsza ocena.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
3 listki waflowe
1/4 szkl mleka
150 g masła
1/2 szkl cukru
1 czubata łyżka kakao naturalnego
2 szkl mleka w proszku (pełnego)
oraz mała keksówka
Blok czekoladowy w waflu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do małego garnka wlewamy mleko i wkładamy pokrojone masło oraz wsypujemy cukier i kakao. Wstawiamy na gaz i podgrzewamy na małym ogniu, aż masło się roztopi (cały czas mieszamy). Zdejmujemy z ognia i wsypujemy mleko w proszku, energicznie mieszamy aby mleko połączyło się z masą kakaową. Na dno keksówki wkładamy 1 i pół listka waflowego a na niego delikatnie przekładamy masę bloku czekoladowego. Mokrą łyżką wyrównujemy górę deseru i przykładamy listki waflowe, lekko dociskamy do masy. Wstawiamy blok czekoladowy do lodówki na całą noc.
Komentarze