Blok czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Czy i Wam przypominają się młodzieńcze lat, kiedy to Mama częstowała Was takim blokiem czekoladowym?

  • 30 min

Składniki:

  • Na formę ok 30x12cm

    1 kostka margaryny
    1,25 szklanki cukru kryształu
    1/3 szklanki wody
    4 łyżki kakao
    1/4 kg mleka w proszku
    220g herbatników
    10 dkg orzechów włoskich
    10 dkg rodzynek
    2 galaretki np. truskawkowa i agrestowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Blok czekoladowy

Blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Blok czekoladowy 1. Galaretki rozpuszczamy i pozostawiamy do całkowitego stężenia. Możemy to zrobić nawet dzień wcześniej. Następnie kroimy je w kostkę.
    Margarynę roztapiamy, dodajemy cukier i wodę i wszystko dokładnie mieszamy aż do momentu zagotowania. Powstałą masę studzimy i dodajemy mleko w proszku, pokruszone na mniejsze cząstki herbatniki, orzechy i rodzynki. Dobrze wyrabiamy, dodajemy galaretkę i przekładamy do wyłożonej folią spożywczą keksówki.

Porady

Blok czekoladowy można również przygotować bez galaretek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować