Blok czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Od dzieciństwa był to mój ulubiony przysmak na imprezach rodzinnych. Przepisu nauczyłam się od mamy, i nauczyłam go już parę osób, które również były zachwycone tym deserem.

  • 30 min

Składniki:

  • Kakao (7 łyżek)
    Mleko w proszku (0,5 kg)
    Margaryna (1 kostka)
    Cukier (półtora szklanki)
    Woda (pół szklanki)
    Dodatki: herbatniki, bakalie (rodzynki, słonecznik, orzechy itp.)

Blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku rozpuścić margarynę, dodać wodę i cukier. Wymieszać do uzyskania jednolitej cieczy. Do dużej miski wsypać mleko w proszku oraz kakao, dokładnie wymieszać składniki. Po wymieszaniu przelać zawartość garnuszka do miski i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać pokruszone ciastka i bakalie, wymieszać, przełożyć masę do formy. Teraz można odłożyć wszystko do ostygnięcia. Po ostygnięciu wyjąć i pokroić w plastry.

Porady

Formę najlepiej jest wyłożyć folią spożywczą, wtedy łatwiej jest wyciągnąć blok. Jeśli chodzi o ilość dodatków, ja zazwyczaj daję pół dużej paczki herbatników, ale nie jest to regułą. Im więcej dodamy ciastek, tym danie będzie bardziej suche. Oczywiście mogą to być jakiekolwiek inne kruche ciastka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy