Blok czekoladowy

4 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Blok czekoladowy

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 1/2 szklanki mleka uht,
    - 3/4 szklanki cukru (można dać mniej, gdyż dodatki są też słodkie),
    - 4 łyżki kakao,
    - 200 g masła,
    - 2 pełne szklanki pełnego mleka w proszku,

    Dodatkowo:
    - herbatniki (tak na oko ok 6 sztuk),
    - garść żurawiny,
    - posiekane orzechy laskowe i włoskie,
    - wiórki kokosowe na górę bloku.
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, cukier, masło i kakao podgrzewamy w garnku, do stopienia masła i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie dodajemy mleko w proszku ciągle mieszając (do otrzymania jednolitej masy). Dodajemy połamane herbatniki, orzechy i żurawinę. Masę wykładamy do formy małej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Górę możemy posypać wiórkami kokosowymi, wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Porady

Ps. Gdy ciasto wydaje się za luźne, dodajmy więcej mleka w proszku. Ciasto wylewając do blaszki powinno być dość gęste. Jak będzie za rzadkie, może nie zastygnąć. W takim wypadku polecam posmarować nim wafle (oczywiście wtedy musi być bez bakalii).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko w proszku

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Bez pieczenia Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować