Blok czekoladowy

  • wyświetlono: 159 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Czar wspomnień z dzieciństwa. Pyszny , prosty deser, który smakuje niemal każdemu.

Bilcia
  • 10 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

- 500 g mleka w proszku - sugeruję niebieskie lub bardzo drobno mielone

- 250 g masła - to jest kostka + ćwierć kostki

- 120 ml wody

- 5-6 łyżek kakao - takiego niesłodzonego

- 100 g cukru pudru ( może być zwykły, też będzie dobrze)

- 200 g herbatników , można dodać bakalie , kandyzowane skórki - co lubicie

Sposób przygotowania przepisu:

Blok czekoladowy

  • 1. Na początek w rondelku rozpuszczam masło i wodę. Kiedy wszystko będzie w stanie płynnym dodaję cukier i kakao. Mieszam do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej, kakaowej emulsji. Zestawiam z ognia i delikatnie studzę - żeby nie było gorące. Do miski wkruszam 3/4 moich herbatników ( względnie tego co chcecie , żeby było w środku). Wlewam przestudzoną emulsję i dodaję mleko. Wszystko dokładnie i długo mieszam . Jeśli macie siłę i chęć dodajecie resztę herbatników , względnie blok układacie na herbatnikach. Masę przekładam do naczynia ( u mnie to była mała kwadratowa blaszka, wyłożona papierem do pieczenia) i odkładam w chłodne miejsce na kilka godzin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Deserdla dziecimleko w proszkudomowe słodyczekuchnia prl

Komentarze

Podobne przepisy

image-06691rv

Dodane przez: Barbunia

Blok czekoladowy

Przepis ma już 20 lat, czekoladowy...

Blok czekoladowy

Dodane przez: amaretto

Blok czekoladowy

Przepis mam od mamy. Robię go wtedy...

blok

Dodane przez: Veroni

Blok czekoladowy

Tradycyjny i powszechnie Nam znany...

blok czekoladowy

Dodane przez: deptusia

blok czekoladowy

tradycyjny blok z zdrowymi dodatkami...

Blok czekoladowy

Dodane przez: czekoladka

Blok czekoladowy

Dzieci uwielbiają ten blok z dodatkiem...

Blok czekoladowy

Dodane przez: kapec

Blok czekoladowy

Mocno czekoladowa słodycz!

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE