Blok czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Czar wspomnień z dzieciństwa. Pyszny , prosty deser, który smakuje niemal każdemu.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 500 g mleka w proszku - sugeruję niebieskie lub bardzo drobno mielone

    - 250 g masła - to jest kostka + ćwierć kostki

    - 120 ml wody

    - 5-6 łyżek kakao - takiego niesłodzonego

    - 100 g cukru pudru ( może być zwykły, też będzie dobrze)

    - 200 g herbatników , można dodać bakalie , kandyzowane skórki - co lubicie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek w rondelku rozpuszczam masło i wodę. Kiedy wszystko będzie w stanie płynnym dodaję cukier i kakao. Mieszam do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej, kakaowej emulsji. Zestawiam z ognia i delikatnie studzę - żeby nie było gorące. Do miski wkruszam 3/4 moich herbatników ( względnie tego co chcecie , żeby było w środku). Wlewam przestudzoną emulsję i dodaję mleko. Wszystko dokładnie i długo mieszam . Jeśli macie siłę i chęć dodajecie resztę herbatników , względnie blok układacie na herbatnikach. Masę przekładam do naczynia ( u mnie to była mała kwadratowa blaszka, wyłożona papierem do pieczenia) i odkładam w chłodne miejsce na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować