- 500 g mleka w proszku - sugeruję niebieskie lub bardzo drobno mielone
- 250 g masła - to jest kostka + ćwierć kostki
- 120 ml wody
- 5-6 łyżek kakao - takiego niesłodzonego
- 100 g cukru pudru ( może być zwykły, też będzie dobrze)
- 200 g herbatników , można dodać bakalie , kandyzowane skórki - co lubicie
Sposób przygotowania przepisu:
Blok czekoladowy
1.
Na początek w rondelku rozpuszczam masło i wodę. Kiedy wszystko będzie w stanie płynnym dodaję cukier i kakao. Mieszam do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej, kakaowej emulsji. Zestawiam z ognia i delikatnie studzę - żeby nie było gorące. Do miski wkruszam 3/4 moich herbatników ( względnie tego co chcecie , żeby było w środku). Wlewam przestudzoną emulsję i dodaję mleko. Wszystko dokładnie i długo mieszam . Jeśli macie siłę i chęć dodajecie resztę herbatników , względnie blok układacie na herbatnikach. Masę przekładam do naczynia ( u mnie to była mała kwadratowa blaszka, wyłożona papierem do pieczenia) i odkładam w chłodne miejsce na kilka godzin.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze