Blok czekoladowy

0 (0 ocen)

W czasach mojego dzieciństwa bardzo często razem z mamą przyrządzałam taki blok czekoladowy, zawsze z herbatnikami lub biszkoptami. Tym razem dodałam do niego płatki kukurydziane oraz bakalie. Nie wiem jak Wy ale ja mam do niego ogromną słabość.

Składniki:

  • 250 gram masła
    0,5 szklanki wody
    1 szklanka cukru
    4 łyżki kakao
    400 gram mleka w proszku
    120 gram płatków kukurydzianych
    50 gram suszonej żurawiny
    50 gram rodzynek

Blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier oraz kakao, zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia. Do zimnej masy dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Dodajemy płatki kukurydziane, rodzynki oraz suszoną żurawinę, wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do formy, wstawiamy do lodówki. Blok kroimy schłodzony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy