Blok czekoladowo - truflowy w waflu

  • wyświetlono: 679 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Zainspirowana przepisem Beatki zrobiłam swoją wersję rolady, którą niektórzy nazywają "salcesonem". Polecam bardzo, ciasto jest nieskomplikowane, szybko się robi i każdego smakiem zadowoli :)

1545998009610

Składniki

200 g masła
250 g cukierków trufli (u mnie z firmy Odra, są najlepsze)
100 g cukru kryształu
2 łyżki kakao
1 galaretka owocowa, dowolny smak
100 g herbatników petit beure
150 g orzechów włoskich łuskanych
100 g miękkich moreli suszonych
200 g marcepanu
po 70 g czekolady mlecznej i gorzkiej do posmarowania
opakowanie suchych wafli (andrutów prostokątnych) 220 g

Sposób przygotowania przepisu:

Blok czekoladowo - truflowy w waflu

  • image-1wh2ycp1. Z podanych proporcji wyszła mi jedna rolada i pischinger wielkosci połowy płata waflowego.
    Na początek proponuję odłożyć do dekoracji trochę cukierków, moreli i orzechów, a wafle podzielić na 3 częsci: 3 szt. na roladę, 2 szt. na pischingera i pozostałe pokruszyć przy pomocy tłuczka lub zmielić w maszynce jak radzi Beatka.
  • image-081jln02. Wykonanie:


    Masło rozpuscić w rondlu, dodać cukier, kakao, połamane cukierki.
    Jak już się rozpuszczą wsypać posiekane orzechy, pokrojone w kostkę morele, wlać galaretkę rozprowadzoną w 200 ml. gorącej wody, wymieszać i lekko przestudzić.

    Do masy dodać pokruszone herbatniki, wafle i marcepan, wymieszać i odstawić.

    Wafle na roladę przełożyć wilgotnymi sciereczkami, jak po chwili będą już giętkie, rozłożyć je na prostokąt tak aby brzegi lekko zachodziły na siebie.
    Posmarować cały płat masą, zrolować, roladę zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
  • image-0yiwxmi3. Na drugi dzień odwinąć z folii, czekoladę rozpuscić w kąpieli wodnej, wysmarować nią roladę.
  • image-22spaxm4. Wierzch przybrać orzechami, pokrojonymi morelami i truflami.
  • image-0b0lrbc5. Wafle na pischingera podzielić na pół, każdy płat posmarować masą, całosć docisnąć deseczką i obciążyć np. książkami, odstawić na godzinę.
  • image-16ah8ua6. Wierzch posmarować pozostałą czekoladą i udekorować.
  • image-1ecq27f7. Pokroić na podłużne trójkąty.
  • image-0wn6lik8. S M A C Z N E G O !!!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaDeserblok czekoladowyciasto bez pieczeniarolada waflowablokSalcesonpischingertort waflowyprzysmak z dzieciństwa

Komentarze

Podobne przepisy

Blok czekoladowy

Dodane przez: kapec

Blok czekoladowy

Mocno czekoladowa słodycz!

blok czekoladowy

Dodane przez: Michał Wrzosek

Blok czekoladowy

Pamiętasz ciasta z dzieciństwa...

Blok czekoladowy

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Blok czekoladowy

Taki blok pamiętam z czasów dzieciństwa....

Blok czekoladowy

Dodane przez: Świat Wypieków

Blok czekoladowy

Deser ten jest niezwykle prosty...

blok czekoladowy

Dodane przez: kasiunia860

BLOK CZEKOLADOWY

Pyszny deser, który zawsze smakuje...

Blok czekoladowy

Dodane przez: bogusia82

Blok czekoladowy

W czasach mojego dzieciństwa bardzo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE