Blok czekoladowo- kawowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jest to pyszne połączenie karmelowej czekolady i kawy. Kawa w tym bloku odgrywa najważniejszą rolę. Nadaje niesamowity smak i aromat, akurat temu blokowi. Niewątpliwym atutem bloku czekoladowo-kawowego jest dodatek zmielonych herbatników. Herbatniki w tym przypadku wiążą oraz spajają całą konsystencje tego szybkiego deseru. Moja babcia, jak spróbowała tego bloku z dodatkiem kawy, aż zaniemówiła ze dziwienia, że takie słodkości można wyczarować z mleka w proszku i czekolady. Cała moja rodzina jeszcze długo zajadała się tym pysznym blokiem czekoladowo-kawowym.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mleka w proszku
    250 g margaryny lub masła
    200 g czekolady karmelowej
    150 g cukru
    100 ml wody
    100 g herbatników
    20 g kawy rozpuszczalnej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Blok czekoladowy

Blok czekoladowo- kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki mielimy. Margarynę i cukier umieszczam w garnku. dodaje wodę. Zagotowuje. Czekoladę łamię na kawałki. Dodaje do gotujących się składników. Mieszam do rozpuszczenia. Studzę. Do wystudzonej masy dodaje zmielone herbatniki i mleko w proszku. Mieszam. Gotową masę umieszczam w formie keksowej. Chłodzę całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.48 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowo kawowy

To może cię zainteresować