Bliny z kurkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dobry pomysł na przystawkę w kurkowym sezonie. Smaczne drożdżowe bliny ze śmietanką i świeżymi smażonymi kurkami, udekorowane natką pachnącej, zielonej pietruszki.

  • 60 min

Składniki:

  • 10 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    1 jajko
    60 g masła
    100 g kurek
    1 szalotka
    gęsta śmietan
    natka pietruszki

Bliny z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy mąkę przesianą z solą oraz ciepłe mleko. Odstawiamy na 40 minut. Żółtko oddzielamy od białka i mieszamy z roztopionym masłem. Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy do wyrośniętego zaczynu, mieszamy dokładnie i odstawiamy znów na 20 minut.

    Kurki oczyszczamy, małe zostawiamy w całości, większe siekamy. Cebulkę siekamy w kostkę i szklimy na masełku, dodajemy kurki, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy, aż zmiękną.

    Gotowe ciasto, nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnie z tłuszczem i smażymy z obu stron na złoto.

    Na gotowe bliny wykładamy kleks śmietany i podsmażone z cebulką kurki, dekorujemy natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy