Bliny z karmelizowanymi śliwkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Gryczane bliny z niedużą ilością mąki pszennej podane karmelizowanymi śliwkami. Deser pyszny i zdrowy.

  • 20 min

Składniki:

  • bliny:
    10 g świeżych drożdży
    1 zaokrąglona łyżka cukru
    100 ml mleka
    1 duże jajko
    100 g mąki gryczanej
    50 g mąki pszennej
    olej do smażenia


    karmelizowane śliwki:
    200 g śliwek węgierek
    2 łyżki wody
    1 czubata łyżka cukru
    .

Bliny z karmelizowanymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. bliny
    Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na 1-2 minuty aż zrobią się płynne. Dolać mleko, wymieszać. Wbić jajko, wsypać mąkę pszenną i gryczaną, zmiksować. Smażyć z obu stron na podlanej olejem patelni. Wykładać na papierowy ręcznik.
  • 2.
    Śliwki umyć, przepołowić w rękach, usunąć pestki. Przełożyć na patelnię, podlać wodą, posypać po wierzchu cukrem. Dusić pod przykryciem na małym palniku przez ok. 3-4 minuty, nie mieszając.
    Gotowe bliny polać sosem śliwkowym, można ewentualnie posypać cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy