Bliny orkiszowo gryczane

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bliny to proste danie z kuchni litewskiej

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml mleka
    10 g drożdży
    pół szkl mąki luksusowej Młynomag
    3/4 szkl maki orkiszowej pełnoziarnistej Młynomag
    pół szkl mąki gryczanej
    1 łyżeczka cukru
    pół łyżeczki soli

Bliny orkiszowo gryczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy , następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy aż ciasto będzie miało konsystencję gęstniejącej śmietanki, (gęściejsze niż na tradycyjne naleśniki) Smarujemy patelnię smalcem i smażymy bliny na wielkość patelni, jak naleśniki. Podajemy np na słodko z marmoladą jabłkową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy