Bliny gryczane

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszne i bardzo sycące bliny rosyjskie

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka gryczana: 200 gramów
    - mąka przenna-ciasto: 100 gramów
    - jajka duże: 2 sztuki
    - mleko: 1 szklanka
    - cukier: 3 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - drożdże: 2 dekagramy
    - masło-stopione: 5 dekagramów

Bliny gryczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim łyżkę cukru i drożdże.
    Jajka roztrzepać z resztą cukru i solą, dodać mleko z drożdżami, rozpuszczone masło i mąkę, wymieszać ciasto i odstawić do podrośnięcia.
    Smażyć bliny na oleju . Podawać ze śmietaną i różnymi pikantnymi dodatkami jajkami gotowanymi na twardo

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy