• Dla 4 osób
  • Średni

z łososiem i kawiorem

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • WSZYSTKIE PRODUKTY DOSTęPNE Są W SKLEPIE ALMA WWW.ALMA24.PL:
    - świeże drożdże: 25 gramów
    - cukier: 1 łyżeczka
    - ciepłe mleko: 2 szklanki
    - mąka pszenna: 100 gramów
    - mąka gryczana: 250 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - Kawior z łososia: 100 gramów
    - roztopione masło: 50 mililitrów
    - Sól morska Kamis w młynku: 1 szczypta
    - olej roślinny: 3 łyżki
    - śmietana 18%: 3 łyżki
    - wędzony łosoś: 300 gramów
    - koperek świeży: 0.5 pęczka
    - Roszponka Fit & Easy: 1 opakowanie
    - Koper suszony Kamis: 1 opakowanie
    - cytryna: 0.5 sztuki
    - Świeżo zmielony czarny pieprz Kamis: 1 szczypta
    - Świeży koper do dekoracji: 0.25 pęczka
    - papier Saga do gotowania i smażenia: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Bliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać drożdże z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki pszennej, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Koperek Kamis 2. W większej misce wymieszać przesianą mąkę gryczaną z resztą mąki pszennej, resztą mleka, żółtkiem, suszonym koperkiem, roztopionym masłem oraz solą. Dodać podrośnięte drożdże, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
  • 3. Na rozgrzaną patelnię wlać kroplę oleju, rozłożyć papier i łyżką stołową nakładać ciasto. Bliny smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
  • Roszponka 4. Gorące podawać na roszponce, z dodatkami: śmietaną, kawałkami łososia wędzonego, kawiorem i posiekanym koperkiem, skrapiając sokiem z cytryny. Bliny oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować