1.Wymieszać drożdże z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki pszennej, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
2.W większej misce wymieszać przesianą mąkę gryczaną z resztą mąki pszennej, resztą mleka, żółtkiem, suszonym koperkiem, roztopionym masłem oraz solą. Dodać podrośnięte drożdże, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
3.Na rozgrzaną patelnię wlać kroplę oleju, rozłożyć papier i łyżką stołową nakładać ciasto. Bliny smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
4.Gorące podawać na roszponce, z dodatkami: śmietaną, kawałkami łososia wędzonego, kawiorem i posiekanym koperkiem, skrapiając sokiem z cytryny. Bliny oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Komentarze