Błękitny sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Zapraszam na lekkie i pyszne ciasto w kolorze nieba.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 400 g serka naturalnego
    200 g jogurtu naturalnego
    3 niebieskie galaretki w proszku
    7 dużych herbatników
    blaszka 20x20cm

Błękitny sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwie galaretki rozpuszczamy razem w 1 szklance gorącej wody a 3 galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia. Blaszkę wykładamy herbatnikami. Serek naturalny mieszamy razem z jogurtem naturalnym a następnie z galaretkami rozpuszczonymi w 1 szkl wody i dokładnie mieszamy. Delikatnie przelewamy masę serową na herbatniki i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki. Gdy galaretka rozpuszczona w 500 ml wody zacznie tężeć, wylewamy ją na ciasto i ponownie wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy