Błękitny król

0 (0 ocen)

  • 35 min

Bajkowe ciasto...

  • 35 min

Składniki:

  • Spód:
    150 g herbatników
    75 g masła
    1 łyżka cukru pudru

    Masa serowa:
    600 g sera
    100 ml śmietanki
    20 g mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    100 g cukru
    50 g herbatników Petit Beurre

    Wierzch:
    1 opakowanie galaretki w błękitnym kolorze
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Błękitny król - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:

    Herbatniki i cukier rozdrabniamy mikserem.

    Roztapiamy masło, dodajemy do pokruszonych ciastek i dokładnie mieszamy.

    Pokruszone herbatniki z masłem układamy na spodzie tortownicy wyłożonej papierem. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę (w zamrażalniku wystarczy 30 minut).
  • 2. Masa serowa:

    Herbatniki rozkruszamy jak poprzednio – na małe okruszki.

    Jajka, cukier i ser dokładnie mieszamy w misce (mikserem). Nie przerywając mieszania, wsypujemy mąkę ziemniaczaną.

    Wlewamy śmietankę, wsypujemy pokruszone herbatniki i mieszamy to wszystko razem.

    Masę przekładamy do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 160oC przez 40 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Wierzch:

    Galaretkę rozpuszczamy (tak jak mówi przepis na opakowaniu). Wylewamy na ostygnięty sernik i pozostawiamy do stężenia.

Porady

Do masy serowej możemy dodać rodzynki, migdały, wiórki kokosowe, skórkę pomarańczową - jak kto lubi. Cisto prezentuje się jeszcze piękniej, jeżeli do masy serowej dodamy 2 łyżki roztartych, rozdrobnionych jagód i wysypiemy garść jagód na masę serową, przed polaniem jej galaretką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować