Ciasto błękitne oczy carycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt ciemny: Białka oddzielamy od żółtek( białka zachowujemy do jasnego ciasta). Żółtka i jajka miksujemy z cukrem dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia się wszystkich składników.
Biszkopt jasny: białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier, ocet i pozostałe składniki. Blaszkę o wymiarach 36X24 cm wyścielamy papierem do pieczenia i wlewamy na przemian ciemne i jasne ciasto. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 C. Studzimy i kroimy na pół.
2.Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody i odstawiamy do stężenia. Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem a w pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy. Gotujemy budyń i odstawiamy do przestygnięcia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Masę dokładnie ucieramy aby nie było grudek.
3.Napar: w 3/4 szklance wrzątku rozpuszczamy łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i odstawiamy do przestygnięcia. Na jedną część biszkoptu wykładamy połowę masy budyniowej, następnie biszkopty nasączone w kawie. Na biszkopty wylewamy dobrze tężejące galaretki. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Gdy galaretka zastygnie wykładamy resztę masy budyniowej i przykrywamy drugą częścią biszkoptu.
4.W rondelku roztapiamy masło dodajemy cukier, mleko i kakao mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Ciepłą polewę wykładamy na ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Porady
Do ciasta można użyć dowolnego koloru galaretki a wiórki kokosowe zastąpić płatkami migdałowymi
Komentarze