Ciasto Błękitne oczy carycy

4.5 (148 ocen)

Ciasto bardzo ładnie wygląda a jeszcze lepiej smakuje

Składniki:

  • Biszkopt ciemny :
    6 żółtek
    2 jajka
    6 łyżek cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1/3 szklanki oleju

    Biszkopt jasny:
    1 i 1/2 szklanki cukru
    6 białek
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżka octu
    1/3 szklanki oleju

    Masa budyniowa:
    1 3/4 szklanki mleka
    1 budyń śmietankowy
    3 łyżki cukru
    kostka masła
    oraz:
    2 niebieskie galaretki,
    120 g biszkoptów+napar z kawy do nasączenia biszkoptów

    Polewa:
    3 łyżki masła
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki mleka
    5 łyżek wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Galaretki

Ciasto błękitne oczy carycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ciemny: Białka oddzielamy od żółtek( białka zachowujemy do jasnego ciasta). Żółtka i jajka miksujemy z cukrem dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia się wszystkich składników.
    Biszkopt jasny: białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier, ocet i pozostałe składniki. Blaszkę o wymiarach 36X24 cm wyścielamy papierem do pieczenia i wlewamy na przemian ciemne i jasne ciasto. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 C. Studzimy i kroimy na pół.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody i odstawiamy do stężenia. Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem a w pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy. Gotujemy budyń i odstawiamy do przestygnięcia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Masę dokładnie ucieramy aby nie było grudek.
  • 3. Napar: w 3/4 szklance wrzątku rozpuszczamy łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i odstawiamy do przestygnięcia. Na jedną część biszkoptu wykładamy połowę masy budyniowej, następnie biszkopty nasączone w kawie. Na biszkopty wylewamy dobrze tężejące galaretki. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Gdy galaretka zastygnie wykładamy resztę masy budyniowej i przykrywamy drugą częścią biszkoptu.
  • 4. W rondelku roztapiamy masło dodajemy cukier, mleko i kakao mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Ciepłą polewę wykładamy na ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Porady

Do ciasta można użyć dowolnego koloru galaretki a wiórki kokosowe zastąpić płatkami migdałowymi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Masa budyniowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować