Błękitna laguna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Biszkopty układamy na wyłożonej folią aluminiową blaszce o wym. 25x36cm. Zaparzamy mocną herbatę i delikatnie pędzelkiem nanosimy herbatę na biszkopty.
Ptasie mleczko:
Galaretki robimy według przepisu, ostawiamy do lodówki, po ścięciu się galaretek kroimy je w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do napęcznienia na ok. 5 min. W tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem oraz białka z solą na puszyste masy. Łączymy je delikatnie. Dodajemy żelatynę. Wrzucamy do masy wcześniej zrobione kostki galaretek, delikatnie mieszamy,wylewamy masę na biszkopty i zostawiamy do ścięcia.
Wierzch:
Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, czekamy aż zaczną się ścinać. Najpierw wylewamy mocno ścinającą się szafirową galaretkę, a następnie galaretki niebieskie. Pozostawiamy całość do ścięcia.
Porady
Do ptasiego mleczka można dodać kilka kropel aromatu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilii.
Komentarze