Błękitna laguna

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, efektowne ptasie mleczko.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Spód:
    okrągłe biszkopty
    herbata

    Ptasie mleczko:
    500ml śmietany 30% lub 36%
    2 białka
    szczypta soli
    50g cukru pudru
    10g żelatyny
    pół szklanki wrzątku
    1 galaretka Rubinowa Wodzisław
    1 galaretka Ametystowa Wodzisław

    wierzch:
    2 x galaretka Niebieska Wodzisław
    1 x galaretka Szafirowa Wodzisław

Błękitna laguna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Biszkopty układamy na wyłożonej folią aluminiową blaszce o wym. 25x36cm. Zaparzamy mocną herbatę i delikatnie pędzelkiem nanosimy herbatę na biszkopty.

    Ptasie mleczko:
    Galaretki robimy według przepisu, ostawiamy do lodówki, po ścięciu się galaretek kroimy je w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do napęcznienia na ok. 5 min. W tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem oraz białka z solą na puszyste masy. Łączymy je delikatnie. Dodajemy żelatynę. Wrzucamy do masy wcześniej zrobione kostki galaretek, delikatnie mieszamy,wylewamy masę na biszkopty i zostawiamy do ścięcia.

    Wierzch:
    Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, czekamy aż zaczną się ścinać. Najpierw wylewamy mocno ścinającą się szafirową galaretkę, a następnie galaretki niebieskie. Pozostawiamy całość do ścięcia.

Porady

Do ptasiego mleczka można dodać kilka kropel aromatu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy