Black forest cake (tort szwarcwaldzki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę roztapiamy i do ciepłej dajemy masło i miksujemy aż do gładkości. Następnie powoli wbijać żółtka i cukier cały czas miksując. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do czekolady. Ciasto przelewamy do tortownicy o wymiarach cm. Pieczemy w 160-170 stopni C przez około 30-40 min. Następnie po ostudzeniu przekrawamy na 2 części
2.Śmietanę wlewamy do miski i wsypujemy fixy i ubijamy aż zrobi się sztywna.
3.Blat ciasta smarujemy śmietaną na śmietanę kładziemy frużelinę wiśniową i smarujemy śmietaną i przykładamy blatem i tak z kolejnymi warstwami. Resztą śmietany obsmarowujemy tort i obsypujemy koksem. Dekoracje robimy według uznania.
Komentarze