Bitki z szynki z szybkowara

4.48 (183 ocen)

Pyszneeeeee :)

Składniki:

  • 3 plastry mięsa od szynki (u mnie każdy ok.1,5cm)
    3 ziarenka ziela angielskiego
    1 listek laurowy
    1 mała cebula
    1 kostka mięsna
    mąka pszenna ok. 1/2 szklanki
    sól i pieprz wg.uznania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Bitki z szynki z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i delikatnie rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem-odstawić.
  • 2.
    Kostkę mięsną rozpuścić w szklance gorącej wody.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka.Przełożyć do szybkowara.
  • 4. Do tej samej patelni dodać odrobinę oleju i przełożyć plastry mięsa wcześniej obtoczone z obu stron w mące. Smażyć po kilka chwil z obu stron. Następnie przełożyć do szybkowara,zalać wywarem z kostki,dodać listek i ziele angielskie.
  • 5. Zamknąć szczelnie pokrywę od szybkowara i wstawić na duży ogień. Jak para zacznie się wydobywać z "dzióbka" zmniejszyc ogień na najmniejszy i "szybkowarować" 20 minut.Zdiąć szybkowar z kuchenki odparować parę poprzez przekręcenie dzióbka i można podawać z ulubionymi dodatkami.Ja podałam z ziemniaczkami i surówką z buraczków.

Porady

* gdyby sos był za rzadki można go zaprawić 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej rozrobionej z odrobiną zimnej wody. * Proszę pamiętać że szybkowary są różne (stare i nowe) i czas szybkowarowania może być różny. Moje bitki wyszły bardzo miękkie . . .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować