Bitki z szynki w sosie gryczano - warzywnym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Propozycja na delikatne bitki wieprzowe w smacznym i aromatycznym sosie gryczano - warzywnym. Danie jest bezglutenowe, dzięki zastosowaniu mąki gryczanej, więc doskonale sprawdzi się dla osób, które nie tolerują tej mieszaniny białek roślinnych, ale nie tylko - polecam je Wszystkim :)

  • 60 min

Składniki:

  • - szynka wieprzowa
    - 1 marchewka
    - 2 białe cebule
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 mały korzeń pietruszki
    - 1 niewielki kawałek świeżego lubczyku
    - mąka gryczana
    - olej rzepakowy do smażenia
    PRZYPRAWY:
    - 1 listek laurowy
    - 2 ziela angielskie
    - 1 łyżeczka tymianku
    - 1 szczypta liści lubczyku
    - 1 szczypta cebuli suszonej
    - grubo mielony czarny pieprz
    - 1 płaska łyżeczka cukru brzozowego
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bitki

Bitki z szynki w sosie gryczano - warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Szynkę wieprzową oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i błonek oraz dzielimy ją na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą (dzięki temu unikniemy rozpryskiwania i rozerwania się mięsa).
  • 2 2. Tak rozbite kawałki obtaczamy w mące gryczanej i smażymy je na oleju rzepakowym na złoty kolor.
  • 3 3. Po usmażeniu odsączmy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. W międzyczasie ściągamy z powierzchni wody powstający "szum".

    Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy do niej przyprawy: cebulę suszoną, liście lubczyku, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek oraz łyżeczkę cukru brzozowego (ksylitolu)*. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez około 0,5 godziny

    * zamiast cukru brzozowego możemy użyć cukru trzcinowego
  • 4 4. W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę z mąki gryczanej i odstawiamy ją do ostygnięcia.
  • 5 5. Na oleju , na którym wcześniej smażyliśmy mięso. podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
  • 6 6. Korzeń lubczyku, pietruszkę i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

    Następnie, gdy minie 0,5 godziny, kiedy mięso gotuje się z przyprawami, dodajemy do niego utarte warzywa i podsmażoną cebulkę. Wszystko dusimy na małym ogniu do momentu, aż mięso nabierze odpowiedniej miękkości.
  • 7 7. Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy do sosu 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a na sam koniec doprawiamy całość solą oraz pieprzem i zagęszczamy sos zasmażką z mąki gryczanej, którą wcześniej wymieszaliśmy z odrobiną zimnej wody. Całość zagotowujemy i gotowe!

    Życzę smacznego! :)

Porady

Bitki z szynki podajemy z ulubionymi dodatkami: kaszą, puree ziemniaczanym, kluseczkami oraz z dodatkiem świeżej surówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować