Bitki z pomarańczą

4 (1 ocen)

  • 30 min

To niesamowite jak dodatek cytrusów może zmienić zwykłego schabowego w bardzo wykwintne danie. Polecam gorąco na niedzielny obiad i nie tylko

  • 30 min

Składniki:


  • schab 400g,
    3 pomarańcze,
    masło 100g,
    bulion 1/2 szklanki,
    1 łyżka cukru,
    2 jajka,
    bułka tarta do panierowania,
    sól,
    pieprz
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bitki

Bitki z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bitki z pomarańczą 1. Schab kroimy na sześć plastrów. Plastry rozbijamy delikatnie - najlepiej przez folię.
  • Bitki z pomarańczą 2. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok i skrapiamy nim kotlety. Kotlety wstawiamy na godzinę do lodówki.
  • Bitki z pomarańczą 3. W tym czasie pozostałe dwie pomarańcze dzielimy na cząstki i obieramy ze skórek.
  • Bitki z pomarańczą 4. Jajka rozkłócamy. Po wyjęciu z lodówki kotlety solimy i pieprzymy. Następnie maczamy je w jajku i panierujemy w bułce tartej. Kotlety smażymy na maśle na złoty kolor z obu stron i wykładamy na talerz. Gdy usmażymy wszystkie kotlety wkładamy je razem na patelnię, zalewamy sokiem pozostałym z marynaty, bulionem i trzymamy pod przykryciem jeszcze jakieś 3-5 minut.
  • Bitki z pomarańczą 5. Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i rozpuszczamy w nim 1 łyżkę cukru. Wkładamy cząstki pomarańczy i chwilkę smażymy aż do lekkiego zarumienienia. Bitki podajemy z ziemniakami, na każdym kotlecie układamy cząstki pomarańczy. Smacznego :)

Porady

Powstały podczas duszenia bitek sos możemy wzbogacić dodatkiem wina, zagęścić mąką i podawać razem z mięsem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować