Bitki z pieczarkami

0 (0 ocen)

Siostra zapowiedziała się ze szwagrem na obiad, postanowiłam zrobić im bitki wieprzowe, dodałam pieczarki i pomidor. Mięsko wyszło kruche i smaczne w smaku.

Składniki:

  • 0,5 kg schabu bez kości
    1 większa cebula
    2 ząbki czosnku
    1 większy pomidor
    200g pieczarek
    3 łyżeczki kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki mąki pszennej
    3 łyżki masła
    Tłuszcz do smażenia
    Sól, pieprz, maggi do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bitki

Bitki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bitki-smażenie 1. Schab oczyścić, pokroić w plastry o gr 1cm, posolić z obu stron. Układać na rozgrzany tłuszcz i przyrumienić.
  • pieczarki i cebula 2. Cebulę pokroić w kostkę, a pieczarki w półplasterki.
  • do mięsa dodajemy pieczarki i cebulę 3. Gdy schab zarumieni się z jednej strony, obrócić go na drugą stronę, dodać cebulę i pieczarki, dusić pod przykryciem ok 30 min. W razie potrzeby podlać wodą.
  • dodać pomidora i masło 4. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora i masło, dusić kilka minut.
  • sos 5. Mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej wody, dodać śmietanę, wymieszać. Zahartować sosem spod mięsa, wlać do całości, zagotować. Przyprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki Schab Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować