Siostra zapowiedziała się ze szwagrem na obiad, postanowiłam zrobić im bitki wieprzowe, dodałam pieczarki i pomidor. Mięsko wyszło kruche i smaczne w smaku.
Składniki:
0,5 kg schabu bez kości
1 większa cebula
2 ząbki czosnku
1 większy pomidor
200g pieczarek
3 łyżeczki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki mąki pszennej
3 łyżki masła
Tłuszcz do smażenia
Sól, pieprz, maggi do smaku
Bitki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab oczyścić, pokroić w plastry o gr 1cm, posolić z obu stron. Układać na rozgrzany tłuszcz i przyrumienić.
2.Cebulę pokroić w kostkę, a pieczarki w półplasterki.
3.Gdy schab zarumieni się z jednej strony, obrócić go na drugą stronę, dodać cebulę i pieczarki, dusić pod przykryciem ok 30 min. W razie potrzeby podlać wodą.
4.Dodać pokrojonego w kostkę pomidora i masło, dusić kilka minut.
5.Mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej wody, dodać śmietanę, wymieszać. Zahartować sosem spod mięsa, wlać do całości, zagotować. Przyprawić do smaku.
Komentarze