Tradycyjne bitki wołowe z udźca, ale już w nietradycyjnym sosie...bo z dodatkiem musztardy z żurawiną, która nadała potrawie wyrazistości i oryginalnego smaku.
3 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
600-700 g wołowiny bez kości (z udźca/ligawy)
2-3 cebule
2 grzybki suszone
2 łyżki musztardy z żurawiną
2 łyżki mąki ziemnaczanej
2 liście laurowe
3-4 ziela angielskie
sól, pieprz
przyprawa do gulaszu
olej do smażenia
2 łyżki żurawiny świeżej/mrożonej (opcjonalnie)
Bitki wołowe w nietypowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości około 1-1,5 cm. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem, solą oraz przyprawą do gulaszu. Smażymy porcjami na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min. i przenosimy do garnka. Jeżeli kawałki mięsa są za duże, możemy je przekroić na pół.
2.Cebule obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu wołowiny. Przenosimy również do garnka z mięsem. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, suszone grzybki i zalewamy gorącą wodą w ilości takiej, by całe mięso znalazło się pod wodą. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 2 godziny.
3.Po tym czasie, wyciągamy mięso z garnka na talerz, a do sosu dodajemy musztardę z żurawiną. W szklance zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Następnie zawartość garnka miksujemy blenderem na gładki sos (wcześniej dobrze jest wyciągnąć liście laurowe oraz ziela angielskie). Przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą.
4.Do sosu ponownie wkładamy mięso oraz dodajemy świeżą lub mrożoną żurawinę (dodatkowa opcja) i trzymamy na ogniu jeszcze przez 10-15 min. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub innymi dodatkami.
Komentarze