Bitki wieprzowe zapiekane z jabłkami w garnku rzymskim

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

dobry obiad

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 600 g mięsa z łopatki
    sól
    pieprz
    majeranek
    szczypta mięty
    bułka tarta
    mąka
    2 jabłka
    kasza gryczana
    tłuszcz do smażenia

Bitki wieprzowe zapiekane z jabłkami w garnku rzymskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić i rozklepać na większe kotlety. Mąkę wymieszać z bułką tartą 1:1 dodać łyżeczkę soli , pieprz, majeranek i miętę po szczypcie. Panierować bitki i smażyć z obu stron na ostrym ogniu do zrumienienia. Jabłka pokroić na plastry, w garnku rzymskim ułożyć na przemian jabłka i mięso. Podlać ok pół szkl wody. Przykryć. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temp 220 st i tak pozostawić aż do pełnego nagrzania, po czym temperaturę zmniejszyć do 200 st i piec 30 min. Po tym czasie pokrywę zdjąć i przyrumienić przez kolejne ok 15 min.
    Podawać z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko.
    Można dodać ogórek kiszony.

Komentarze

Podobne przepisy