Bitki wieprzowe w sosie szparagowym z kaszą kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę kuskus zalać wrzątkiem w proporcji 1:1 odstawić do spęcznienia.
2.Szparagi umyć , obrać poodcinać zdrewniałe końce , obierki zalać ok 0,5l. wody gotować ok 30 min.
Po tym czasie gotowy bulion szparagowy odcedzić.
Obrane szparagi pokroić w kawałki.
3.Mięso pokroić w plastry ok 1-2 cm. Rozbić cienko , każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
Na patelni rozgrzać olej smażyć bitki na rumiano.
4.Do garnka przełożyć usmażone mięso oraz szparagi , zalać przygotowanym bulionem , doprawić solą , pieprzem i chili
Dusić razem ok 10-15 min.
5.Śmietanę wymieszać z chochelką wywaru , przelać do garnka.
Na patelni rozpuścić masło , wsypać mąkę energicznie mieszając , zahartować chochelką sosu.
Gotową zasmażkę przelać do garnka.
6.Dusić jeszcze chwilkę do zgęstnięcia sosu.
Gotową kaszę przemieszać , porozdzielać na porcję.
Podawać polaną sosem z kawałkami szparagów oraz bitkami.
Komentarze