Bitki wieprzowe w sosie kurkowym z groszkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Często mam problem jak wykorzystać mięso wieprzowe w innej formie niż gulasz:). Wymyśliłam te oto bitki i okazały się strzałem w dziesiątkę, smakowały każdemu.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
    300g kurek, mogą być mrożone
    150g mrożonego groszku
    3 marchewki
    1 pietruszka
    1 pęczek natki pietruszki
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki musztardy
    1 łyżka mąki
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bitki Szynki

Bitki wieprzowe w sosie kurkowym z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę kroimy w plastry, rozbijamy. Posypujemy solą i przyprawami. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Natkę i czosnek drobno siekamy.
  • 2. Na rozgrzanym oleju, na dużym ogniu podsmażamy bitki z dwóch stron do mocnego zarumienienia. Dodajemy marchew, pietruszkę i czosnek, smażymy jeszcze chwilę. Zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy kurki, groszek i natkę pietruszki. Przykrywamy, dusimy przez 1,5 godziny.
  • 3. Pod koniec duszenia do garnka wlewamy mąkę rozmieszaną w odrobinie zimnej wody. Sos powinien lekko się zagęścić. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Dusimy jeszcze chwilę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować